domingo, 27 de mayo de 2012

Ensenyar per competències

Hola a tots/es!

Avui vos volia explicar que consisteix ensenyar per competències.

La societat actual necessita ciutadans competents que siguin capaços de desenvolupar-se en múltiples situacions, contextos i realitats. Per tant, l'educació dels nins i joves hauria d'ésser plantejada des d'un enfocament educatiu diferent en el que l'únic objectiu no sigui aprendre sino també desenvolupar, adquirir i posar en pràctica diferents competències, de manera que puguin posar en pràctica habilitats, destreses, estratègies i actituds. En conclusió, s'intenta que els alumnes puguin aplicar els coneixements escolars en contextos reals i diferents en els que incialmente varen ser apresos.

Considero que si volem canviar la forma d'aprendre dels nostres alumnes, també hem de modificar la forma de com els hi ensenyam. 
"Quan els alumnes creien que tenien totes les preguntes, de sobte, varen canviar les preguntes".
Aquesta reflexió no només es dirigeix a tots els continguts que ha d'aprendre l'alumne, sino també a com hem d'organitzar el seu aprenentatge, és a dir, com els hem d'ensenyar.
Això vol dir que si sempre els hi donam unes preguntes i unes respostes als nostres alumnes no aprendran de manera significativa, en canvi, si proposam a l'alumnat situacions que ha de resoldre, d'aquesta manera utilitzarà estratègies per arribar a una solució, i aquesta serà la forma d'ensenyament que li ajudarà a aprendre.



Aquesta imatge explica breument que significa aprendre per competències: Saber (coneixements), saber fer (habilitats) i ser/ voler fer (actituds), aquest conjunt de sabers estan relacionats amb la forma de com l'alumne estarà preparat per resoldre problemes del seu entorn.

No hay comentarios:

Publicar un comentario